Fotboll

Dorotea IF grundades den 8 maj 1921 av Gösta Genberg (känd fotbollspelare) eller Torvald Sundström (duktig skidåkare). Eftersom det inte går att få fram exakt vem som bildade föreningen så tar vi med båda initiativtagarna.
1936 började planeringen till dagens idrottsplats, som under uppbyggnad tog en mycket stor del av krafterna och pengarna under 30- 40 talet. Styrelsen fick lov att teckna borgen på ett tämligen stort lån. Då var det inte frågan om ”förening” utan ”personligt” ansvar.

Å-parken var under många år en givande inkomstkälla för DIF, och det har berättats att under dess uppbyggnad fick varje medlem till uppgift att gräva gropen till en grundplint. Idialiteten och känslan för föreningens behov var stort.

Enligt hörsägen kämpade föreningen med ekonomiska bekymmer under de första åren. Det har berättats att föreningens initiativtagare fick satsa medel ur egen ficka i samband med idrottsutbyte med grannföreningar i Ångermanland och Jämtland. Föreningen sorterade från starten till den 7/4 1936 under Jämtland – Härjedalens Idrottsförbund, någon har sagt att föreningen nekades inträde i AC. Förmodligen var det svårt att inordna Dorotea geografiskt i det dåtida fotbollsseriesystemet ur kommunikationssynpunkt, varför de redan då ”tjurskalliga” doroteaborna vände sig till grannlänet. Idrottsutbytet, främst då fotboll och skidor, kom att ske med föreningar i Jämtland, Strömsund, Hammerdal och Ulriksfors m fl, men även nordvästra Ångermanlands föreningar hade utbyte med Dorotea av lättbegripliga geografiska skäl. Tidvis uteblev inte heller framgångarna.

Ett utbyte som man ofta hör omtalas var den gång som Dorotea IF avancerade till semifinal i Jämtland/Härjedalens fotbolls-DM. Det var i början av 1930-talet (1931?). Matchen spelades mot I 5 i Östersund och som fotbollsplan användes kaserngården.

Det berättas att det varit en hård match ur många synpunkter. En av Doroteaspelarna sparkades på benet av en motståndare och vid nästa sammanstötning hämnades den sparkade genom att rycka av byxorna på Östersundsspelaren. Tagen på fotbollsplanen var ganska tuffa redan då. Under ett år på 30-talet råkade fotbollslaget ut för så många benbrott så det till slut inte fanns tillräckligt många spelare varför fotbollen blev vilande någon tid. Krigsåren kom även att betyda ett avbrott genom inkallelser och transportrestriktioner.

1937 var kanske i fotbollshändelse det livligaste året. Representationslaget spelade 20 matcher ( 12 vunna, 2 oavgjord och 6 förluster). Målskillnad 77-50.

1936-37 2:a i S:a Lappmarksserien. Slog serievinnarna Åsele med 6-0.

1937-38 1:a i S:a Lappmarksserien