Skidor

Dorotea IF Skidsektion

Skidor torde ha varit den näst största sektionen i föreningens verksamhet från början. Namn som Allan Lindblom, August Sahlman, Klas Gustafsson, Harald Rhen, Adolf Selin, Karl-Erik och Sally Sundström m fl har bidragit till föreningens tidigare framgångar på detta område.

Allan Lindblom var en stor talang och nådde även stora framgångar. 1929 förde han DIF-färgerna i Vasaloppet och nådde en 10:e placering, endast 4,28 min efter segraren. Samma år vid SM i Hudiksvall blev han 20:e på 30 km. Det berättas att det inte var så mycket bevänt med träningen. Endast 5 mil före Vasaloppet hade han tränat skidåkning. Men man anar att det hårda kroppsarbetet gav styrka för mångmilatävlingar.

Doroteaarrendet arrangerades 26 gånger av föreningen och samlade många av dåtidens elitåkare. Namn som Enar Josefsson, Nisse Täpp, Manfred Sattin, Selma Stenvall,

Göran Thor och Assar Rönnlund m fl finns i resultatlistorna.

Sally Sundström var bland de bästa åkarna på 20-talet, hon var bl a 2:a på DM Jämtland, då åkte hon för Frösö IF.

En tävling i Åsele som hon normalt skulle ha vunnit, men hon blev 2:a. Hon som vann hade åkt ett kortare spår. Dorotea lade in en protest mot resultatet, men man sa att du får ta revansch i Dorotea nästa tävling.

Jonas Selin var väldigt bra som junior, i 1937 års 2:a klubbmästerskap.

Han startade tillsammans med Tule Persson Storuman(svensk mästare på 3 mil) som junior. Jonas hängde med de första 5 km, blev efter lite några km, åkte ikapp vid 10 km, blev knappt minuten efter i mål. (15 km).

Tule åkte 3 mil. Han var med och tog lagpris flera gånger till Dorotea IF. En tävling som han åkte hade han tänkt lägga av vid 7 km (klubbsnö) men han fortsatte eftersom han blev bjuden på kaffe och bullar hela vägen runt (3 mil). Fick hjälp med att skrapa skidorna på granris.

I dag så är St Olavsloppet den största aktviteten inom skidsektionen. St Olavsloppet är en landsvägsstafett som går mellan Trondheim & Östersund. Stafetten pågår i fyra dagar och Dorotea IF har varit med sedan 2005

Ordförande: Jan-Åke Persson jan-ake.persson(a)doroteaif.se

Övrig styrelse: Benjamin Jonsson, Jocke Holmqvist, Magnus Henriksson, Ingrid Byggningsbacka