SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Dorotea Idrottsförening

Rekommendationer kring Coronaviruset
2020-03-12 17:14
Onsdag 11 mars beslutade Regeringen att förbjuda allmänna sammankomster med över 500 personer. Förbudet gäller hela landet och tills vidare. Vad gäller då kring mindre sammankomster, som träningar, tävlingar och andra typer av aktiviteter?

Här nedan finns några rekommendationer och råd kring hur vi tillsammans kan minska smittspridningen av Coronaviruset. På Riksidrottsförbundets hemsidafinns mer information som kommer att hållas uppdaterad.

Bör vi ställa in våra aktiviteter?
Huruvida föreningens aktiviteter (som samlar färre än 500 personer) ska genomföras eller inte måste varje enskild förening själv besluta om, beroende på vilken typ av aktivitet det gäller och hur stor smittorisken bedöms. Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, vilket kallas direkt kontaktsmitta. Det är fortfarande oklart om indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19.

Vad kan vi göra för att undvika smittspridning?
Föreningen kan bidra till att minska risken för smittspridning genom att informera om Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika smitta:

Tvätta händerna ofta Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt*.

Hosta och nys i armvecket När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

Undvik att röra ögon, näsa och mun Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Stanna hemma när du är sjuk På så sätt undviker du att smitta andra människor.

Nyss hemkommen från område med hög smittorisk
Som en extra försiktighetsåtgärd kan föreningen be medlemmar och aktiva som den senaste tiden vistats i något av nedanstående områden undvika att delta i aktiviteter 14 dagar efter att de kommit hem: 

• Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår 
• De italienska regionerna: Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana.
• Iran 
• Sydkorea
• Tyrolen

Dessa områden är av Folkhälsomyndigheten utpekade som områden med hög smittorisk. 

*Handsprit
Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.
 
Uppdatera dina adressuppgifter